Spektakulære motorsykkelløp

Motorsport er en absolutt favoritt blant mange sportsinteresserte nordmenn. Det er her man kan oppleve de høyeste hastighetene, de mest fryktløse utøverne og den mest raffinerte ingeniørkunsten smelte sammen til et forrykende show. Motorsykkelløp er kanskje den mest spektakulære grenen av de alle. Hastigheten og manøvrene som oppnås i motorsykkelløp er virkelig forbløffende. Med minimal beskyttelse risikerer førerne liv og lemmer for heder og ære.

For de som drar til selve arrangementet, kan man også vente en folkefest både på dag og kveldstid. For de fleste vil det imidlertid være nok å observere det hele på trygg avstand via TV-en. Siden det i mange løp er dårlig stilt med landsmenn å heie på, kan det å satse en liten slant på hvem man tror stikker av med seieren, være med på å gjøre hele opplevelsen enda mer spennende og underholdende. Betting i forbindelse med motorsportarrangementer er en voksende trend, og den synes særlig å være i sterk vekst for motorsykkelløp. Uansett hvordan man ønsker å overvære disse spektakulære arrangementene, kan man vente høy fart og store doser spenning. Vi skal her se nærmere på noen av de største motorsykkelløpene verden over.

Isle of Man TT

Hvis man ønsker å overvære et motorsykkelløp i levende live, vil mange entusiaster peke på klassikeren Isle of Man TT. Det som skiller dette løpet fra resten, er at det foregår på svingete veier gjennom landsbyer og forbi bondegårder på den pittoreske øya Isle of Man. Det ble arrangert for første gang i 1907, og har siden vokst i omfang og popularitet. Dette løpet er det mest spektakulære man kan foreta seg på en motorsykkel: https: //www.theguardian.com/sport/motorcycling, og er statistisk sett også det farligste racet i verden.

North West 200

Dette er Nord-Irlands største utendørs sportsarrangement, som tiltrekker opptil 150 000 tilskuere årlig. Det kjøres på offentlige gater mellom byene Portstewart, Coleraine og Portrush. Det har mange likhetstrekk med Isle of Man TT og er også kjent for de meget høye hastighetene som konkurrentene oppnår. Gjennomsnittshastigheten i den triangelformede løypen er opp imot 200 km/t, og toppfarten ligger rundt 320 km/t.

Dakar Rally

Dakar Rally, tidligere kjent som Paris-Dakar, er et utfordrende off-road løp som arrangeres hvert år. Det ble for første gang avholdt i 1979 og ble i mange år kjørt gjennom den farlige og utfordrende afrikanske ørkenen Sahara, med start i Paris til målgang i Dakar i det vest-Afrikanske landet Senegal. I 2008 ble rallyet kansellert på grunn av sikkerhetsproblemer, men gjorde comeback i 2009 med sin nye lokasjon i Sør-Amerika. Siden Dakar var blitt et såpass innarbeidet merkenavn for løpet, valgte de likevel å beholde det. Racet er åpent for både biler, lastebiler og motorsykler. Det utspiller seg over to uker og tusenvis av kilometer. Konkurrenter må ofte tilbakelegge opp mot tusen kilometer om dagen, og stiller høye krav til utholdenhet, særlig i motorsykkel-klassen.

Pike’s Peak International Hill Climb

Pike’s Peak International Hill Climb er et spektakulært løp som finner sted i delstaten Colorado på årlig basis. Racet er åpent for både biler, lastebiler, firehjulinger og motorsykler. Konkurrentene kjører 20 km gjennom en bane med 156 svinger, og ekstrem stigning. Startstreken ligger 1440 meter over havet, og mållinjen ligger i en høyde av 4300 meter. Løpet ble arrangert for første gang i 1916, og har historisk foregått både på grus og asfalt. Nylig veiarbeid har imidlertid ført til at hele strekningen nå er asfaltert.