Store navn innen motorsykkel-racing

Motorsykkel-racing er en sport som krever at rytteren er oppmerksom til enhver tid. En liten feil betyr ikke bare forskjellen mellom seier og tap, men kan også bety forskjellen mellom liv og død. Så dette er idrettsutøvere som fortjener all heder og ære de kan få, ettersom de risikerer liv og lemmer for å underholde sitt publikum på ukentlig basis.

Det er mange faktorer som gjør enkelte til eminente motorsykkel-racere. Mange av faktorene vil selvsagt også avhenge av hvilken disiplin det er snakk om. Det stilles naturling nok svært ulike krav til førerne som hevder seg i ulike løp som Dakar Rally, Isle of Man TT eller MotoGP-løp. En av de viktigste faktorene, uavhengig av disiplin, er fysisk form. Det krever enorm utholdenhet å komme seg gjennom de fleste løpene. Det vil imidlertid være ekstra viktig før løp som Dakar Rally. Styrke er også en nøkkelfaktor til suksess. Det krever mye å ligge langflat i svingene i ekstreme hastigheter. Reaksjonsevne, syn og generell tilstedeværelse er også faktorer som kan ha stor betydning. Viktigst i de fleste disiplinene er nok likevel kjøreteknikk og strategi. For å utvikle disse egenskapene er det hovedsakelig talent og trening som gjelder. Vi skal her se nærmere på noen førere som har hatt alt dette i orden.

Valentino Rossi

Gjennom veiledning og støtte fra sin far og tidligere GP-vinner, Graziano Rossi, ble Valentino Rossi en av stjernene i MotoGP-sirkuset. Den italienske føreren startet karrieren som ung ved å delta i minimoto-løp og ved å delta i regionale gokart-mesterskap. Han fortsatte å vise sitt enorme talent to hjul ved forskjellige anledninger før han gjorde sin GP-debut i Malaysia Grand Prix i 1996, i 125cc-klassen. Den unge italieneren avanserte oppover i systemet, via 250cc-klassen, og tok etterhvert steget opp i toppdivisjonen, MotoGP, i 2000. Der endte han opp med å dominere de neste årene. Han vant sin første tittel i 2001, og fulgte deretter opp med 5 strake titler, etter å ha vunnet også i 2002, 2003, 2004 og 2005. Italieneren vant også tittelen i 2008 og 2009. Valentino Rossi er fortsatt aktiv, selv i en alder av 39 år, men resultatene har ikke nådd opp til gamle høyder de seneste årene. Han anses allikevel fortsatt som en av de største motorsyklistene i historien.

Jorge Lorenzo

I en alder av tre år begynte spanjolen Jorge Lorenzo å kjøre motorsykler, og innen måneder konkurrerte han i sine første minicross-løp. Lorenzo gjorde sin verdensmesterskaps-debut på sin 15. bursdag i 2002, og vant sin første GP-tittel det følgende året. Den glimrende karrieren har foreløpig resultert i følgende meritter:

  • VM-tittelen i 250cc-klassen i 2006 og 2007
  • MotoGP-tittelen i 2010, 2012 og 2015
  • Den første spanske føreren til å vinne tittelen i ulike klasser

Casey Stoner

Casey Stoner går under tittelen “MotoGP legend”. Han kommer fra en familie av motorsykkelentusiaster i Queensland, Australia, og hans første konkurranse var i en alder av fire år på en Gold Coast-bane. Han gjorde sin VM-debut i 125cc-klassen i Donington Park i 2001. Ved fylte 14 år hadde han tatt 41 nasjonale titler og 70 statlige titler. Hans Grand Prix karriere startet i 250cc-kategorien under Lucio Cecchinellos veiledning i 2002, og i 2007 vant han sitt første MotoGP-løp under sesongåpningen i Qatar. Casey Stoner er den første og eneste Honda-føreren som har vunnet MotoGP-tittelen i 800cc-klassen, før grensen ble økt til 1000cc i 2012.